Güllaç tatlısı sofralarımızın vazgeçilmezi, sohbetlerimizi güzelleştiren benzersiz bir tatlı olmaktadır. Genellikle bu tatlının yapımı aşaması önem arz etmektedir.
Tatlılar arasında diğer tatlılardan farklı olarak Güllaç tatlısının malzeme ve hazırlanış şekli özen talep etmektedir. Her şeyden önce malzeme seçiminde dikkatli olmanız, ortaya benzersiz tadın çıkmasına da olanak sağlayacaktır.
Malzeme tercihinden sonra ise hazırlanış şekli kapsamında dikkat etmeniz gereken etkenler mevcut olmaktadır. Genel olarak Güllaç tatlısı oldukça hızlı biçimde hazırlanabilmekte ve sofralarımızın tadına tat katmaktadır. Tarife kapsamında Güllaç tatlısının ince detaylarına değinilecek, benzersiz tat için yapmanız gerekenler listelenecektir.
Güllaç Malzemeleri
Genellikle Güllaç tatlısının hazırlanma aşamasından önce sahip olmanız gereken malzemeler bunlardır:
- 11 adet güllaç yaprağı.
- 2 litre süt.
- 3,5 su bardağı toz şeker.
- Toz Antep fıstığı veya dövülmüş fındık içi.
- Kiraz taneleri veya isteğe bağlı olarak herhangi bir mevsim meyvesi.
Güllaç Tatlısı Tarifi
Güllaç tatlısının hazırlanma aşaması bu şekilde olmaktadır:
- İlk önce tencerenin içerisine 2 litre sütümüzü eklemeliyiz.
- Daha sonra sütün üzerine 3 buçuk su bardağı toz şeker ekleyip, şeker eriyene kadar kaynamaya bırakacağız. Fazla kaynamaya gerek olmamakla birlikte hafif ılık olduğu an tencereyi kenara alabilirsiniz.
- Üçüncü aşamada yuvarlak tepsinin alt tavanına 1 dolu kepçe sütlü karışımdan koymamız gerekmektedir. Daha sonra tepsinin üzerine güllaç yaprağını koymalıyız. Genel olarak bu aşama için 11 adet güllaç yaprağına ihtiyacımız olmaktadır.
- Aynı 1 dolu kepçe süt koyma işlemini 6 adet güllaç kapsamında yapmamız gerekmektedir.
- 6 adet güllacı koyduktan sonraki aşamada güllacın üzerine 6 çay kaşığı rendelenmiş ceviz ekliyoruz.
- Tatlının hazırlanma aşamasını tamamlamak için elimizde bulunan güllaç yapraklarını ve sütü aynı işlem kapsamında bitirmemiz gerekmektedir.
Hazırlanma aşaması bittikten sonra tatlının dinlenmesi için en az yarım saat buzdolabında beklemesi gerekmektedir.
Yarım saat sonra güllaç sütün çoğu kısmını çekecek ve benzersiz bir hal alacaktır. Şayet fazla süt seviyorsanız bu aşamada güllaca süt takviyesi de yapabilirsiniz.
Güllacı her tarafından eşit kestikten sonra tadının kalitesi kapsamında her parçasının üzerine toz Antep fıstığı eklememiz gerekmektedir. İsteğe bağlı olarak toz fındık da serpebilirsiniz.
Daha sonra güllacın, yine isteğe bağlı olarak üzerine kiraz taneleri ekleyebilir, dış görünüşünü ve tadını benzersiz kılabilirsiniz.
Son olarak işlemler bittikten sonra güllacı tekrar buzdolabına alıp yarım veya 1 saat bekletmeniz gerekmektedir. Süre bitiminden sonra benzersiz tada sahip tatlınızın keyfini çıkarabilirsiniz.
Genel olarak güllaç tatlısı, kolay hazırlanma özelliği kapsamında günün her saatinde tatlı ihtiyacınızı karşılayabilmektedir. Eğer siz de bu kapsamda tatlınızın mükemmel tada sahip olmasını istiyorsanız, yukarıda belirtilen aşamaları eksiksiz uygulamanız gerekmektedir. Şayet tatlının tadının en temel nedeni hazırlanma aşamasında güllaçları ekleme ve sütün kaynama yöntemlerindeki incelikten kaynaklanmaktadır.
Ramazan sofralarının en sevilen tatlıları arasında yer alan Güllaç tatlısı yapımı çok kolay olmasına rağmen lezzet şahanedir. Bu tatlıyı elbette ki sadece ramazanda değil yılın her günü yapma imkanınız bulunmaktadır.