Bugün sizlere yine harika bir lezzet tanıtmak istiyoruz; Çekme saray helvası. Bizim mutfak kültürümüzde helvanın yeri farklıdır ve kesinlikle vazgeçilmezdir.
Helva, günümüzde bireyler tarafından oldukça fazla biçimde sevilmektedir. Zira tadı ve çayla benzersiz uyumu onu bu kapsamda tercih edilir kılmaktadır. Ayrıca genel olarak helvanın oldukça zor aşamalar sonucu hazırlandığı yanılgısı da mevcut olmaktadır. Fakat sizlere sunacağımız tarif kapsamında bu yanılgıyı eşsiz lezzet ile değiştirecek, lezzet listenizi zenginleştirmenize olanak sağlayacağız.
Genel olarak Çekme saray helvası yapımı için ihtiyacınız olacak malzemeler bunlardır:
- 1 paket vanilya.
- 125 gram tereyağı.
- 1 su bardağı pudra şekeri.
- 2 su bardağı un.
Çekme Saray helvası üzeri için de çekilmiş fındık içine ihtiyacınız olacaktır.
Genel olarak bu malzemeler kapsamında ideal kıvamda helva yapımı mümkün olmaktadır.
Çekme Saray Helvası Yapımı
Çekme saray helvası hazırlanma aşamasında yapmanız gerekenler bunlardır:
- İlk önce unumuzu tencereye alıyor, ocağın altı en az derecede olacak şekilde kavurma işlemini gerçekleştiriyoruz.
- Belirtilen işlemi yaklaşık 20 dakikaya kadar sürdürüyoruz.
- Daha sonra 125 gram tereyağını eriterek helvanın üzerine döküyoruz. Bu aşamada unun beyaz kalması, oldukça önemli olmaktadır.
- Tereyağını döktükten sonra unumuzu, kaşığın tersi ile iyice ezerek yediriyoruz.
- Üzerine 1 bardak (200ml) pudra şekeri ve vanilya ekliyoruz.
- Yine aynı şekilde vanilya ve pudra şekerini, kaşığın tersi ile ezerek helvamıza yediriyoruz.
Belirtilen işlemler tamamlandıktan sonra helvanın hazırlanma aşamasının çoğu kısmı sonlanıyor. Geriye kalan işlemler helvanın şekil alması ve tam olarak istenilen kıvama gelmesini amaçlamaktadır. Bu aşamada da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar mevcut olmaktadır. Zira bu aşama hazırlanma aşamasından oldukça önemli olarak nitelendirilmektedir.
Genel olarak bu aşamada yapmanız gerekenler bunlardır:
- Bor camın içerisine helvanın çıkmasını kolaylaştırmak amacıyla fındık unu döküyoruz. Bu şekilde helvanın, tepsiden çok rahat ve kırılmadan çıkması sağlanmaktadır.
- Bor cama helvayı döktükten sonra bardağın arkasıyla helvayı bastırıyoruz. İşlemi, helva beton gibi olana kadar sürdürüyoruz.
- Bastırma işlemi bittikten sonra kaliteli tat kapsamında helvanın en az 3-4 saat buzdolabında beklemesi gerekmektedir. Fakat bu aşamada dikkat edilmesi gereken oldukça önemli etken olmaktadır. Genel olarak helvayı buzdolabından aldıktan sonra kesme işleminde kırılmalar olabiliyor. Bu durumun gerçekleşmemesi ve helvanın istenilen kıvamda olması için kesme işlemini buzdolabına koymadan önce gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
- Buzdolabından çıkardıktan sonra da kestiğimiz yerlerden aynı kesme işlemini tekrarlıyoruz. Zira helva buzdolabından çıktığı için yine kırılma durumu gerçekleşebilir. Fakat kestiğiniz yerleri tekrar bıçakla hafifçe kesmeniz durumunda herhangi kırılma işlemi gerçekleşmeyecektir.
Helvayı kesip tabağa düzgünce yerleştirdikten sonra üzerine çekilmiş fıstık veya fındık koyarak süsleyebilirsiniz.
Sonuç olarak hem tadı hem de görünüşü bakımından ideal kıvamda helva elde edeceksiniz. Hem yapım kolaylığı hem de inanılmaz tadı bakımından artık her daim helvalarınızın hazırlanmasını tarif kapsamında kolayca gerçekleştirebileceksiniz.
Videolu Anlatım